Vanliga missförstånd om digitalisering
Digitalisering blir allt viktigare – och erbjuder stora möjligheter för både små och stora företag att effektivisera, växa och skapa nya värden. Trots detta finns det fortfarande många missuppfattningar och kunskapsluckor som kan bromsa utvecklingen. Fördomar och felaktiga antaganden riskerar att stå i vägen för de fördelar digitalisering faktiskt kan innebära.
Här reder vi ut några av de vanligaste missförstånden – och vad som egentligen gäller.
Vad är digitalisering?
Digitalisering innebär från början att konvertera fysiska data till digital form – men begreppet har vuxit och har nu flera olika definitioner. Oftast är grundprincipen densamma: att integrera digitala tekniker i sociala – eller företagsprocesser med syfte att förbättra dessa. Inom Sveriges gränser har vi kommit långt: enligt Tillväxtverket är vi ett av EU:s mest digitaliserade länder. Det finns även utrymme att utvecklas, främst inom mindre företag.
Det finns även en del missförstånd om digitalisering, både kring definition och omfattning. Dessa missförstånd kan leda till ökad misstänksamhet bland anställda, och skapa en ovilja inom företagsledningen att förbättra verksamhetens processer och rutiner.
7 vanliga missförstånd om digitalisering
1. Digitalisering handlar inte bara om teknik
Ett vanligt missförstånd kring digitalisering är att det enbart handlar om att köpa in och implementera nya system, applikationer eller annan utrustning. Men trots att tekniken ofta spelar en betydande roll i digitaliseringsprocessen, är digitalisering även en strategisk förändringsresa. Detta påverkar flera olika aspekter – som personalens arbetssätt, företagets affärsmodell och företagskulturen på arbetsplatsen, vilket är viktigt att ha i åtanke.
2. Digitalisering och automatisering är inte alltid samma sak
Att automatisera manuella uppgifter är en av de vanligaste fördelarna som företagsledare och beslutsfattare tänker på, när de diskuterar digitalisering. Och visst är automatisering ofta en del av digitaliseringen – men digitalisering är ett bredare koncept som innefattar exempelvis datadrivna analyser, digitala kundupplevelser och tjänstefiering. Därför är det bra att kunna särskilja de olika koncepten, för att vara säker på att man pratar om samma sak.
3. Digitalisering behöver inte vara dyrt eller krångligt
En del som ännu inte påbörjat sin digitaliseringsresa ser digitalisering som ett dyrt och krångligt projekt. Då digitalisering kan innefatta en mängd olika initiativ, kan projektets omfattning påverka både prislapp och komplexitet, till fördel för beställaren. Genom att börja i mindre skala är det möjligt att testa – med relativt små medel – hur digitalisering kan underlätta inom företaget. Digitaliseringslösningar skapade på low-code har visat sig vara både kostnadseffektiva och enkla att få på plats.
4. Digitaliseringsprojekt har inte alltid en tydlig start eller mål
Att se digitaliseringsprojekt som traditionella projekt med en tydlig start och mål, är ett vanligt missförstånd, även bland vissa projektledare. Digitalisering bör ske kontinuerligt, även när digitaliseringsprojektets programvara, utrustning och arbetssätt har testats och implementerats. Då tekniken utvecklas snabbt, kan det finnas möjlighet ytterligare digitaliseringsförbättringar, vilket man bör vara öppen för. Eftersom digitalisering kan användas för att komplettera eller förbättra befintliga system, är det en bra idé att hålla sig uppdaterad om de senaste verktygen på marknaden.
5. Digitalisering är inte enbart för en specifik bransch
’Digitalisering är inte något för oss’, är en inställning som vissa bestämt vidhåller, trots att både konkurrenter och samarbetspartners redan är igång med sina digitaliseringsprojekt. Numera finns det olika typer av lösningar, anpassade för företag inom en mängd olika branscher. Dessutom är det inte bara stora bolag som kan dra nytta av digitalisering – mindre företag kan snabbt se skillnad i både effektivitet och konkurrenskraft tack vare olika digitala lösningar.
6. Digitalisering involverar inte bara IT-avdelningen
Inom vissa företag förväntas det att IT-avdelningen ska planera, implementera och följa upp alla delar av ett digitaliseringsprojekt. Det man som företagsledare lätt missar är att digitalisering är ett ledningsansvar och således bör vara en del av den strategiska plan som finns. IT-avdelningen är en naturlig del av digitaliseringsprojektet, men alla avdelningar bör vara delaktiga. Dessutom påverkar olika digitaliseringsprojekt olika delar inom företaget – som exempelvis de som jobbar med eventplanering, lagerhantering eller tillverkning. Dessa personer bör därför vara högst delaktiga när det gäller vilka digitaliseringsinitiativ som ska implementeras inom respektive område – för att maximera nyttan.
7. Digitalisering innebär inte att man ska minska personalstyrkan
De med en cynisk inställning till digitalisering kan tro att digitalisering främst handlar om att kunna reducera antalet anställda på företaget. Men det vanligaste syftet är inte nedskärningar, utan att effektivisera och skapa mer värde, exempelvis med hjälp av automatiserade flöden. Detta gör det möjligt för personalen att lägga sin tid på mer stimulerande uppgifter, och slippa de arbetsuppgifter som är monotona eller repetitiva. Att digitalisera på arbetsplatsen har även fler fördelar för de anställda, bland annat gällande kompetensutveckling och samarbetet.
Hur kan man påbörja sin digitaliseringsresa?
Att komma igång med digitalisering är inte speciellt svårt – ofta har man en idé om vad man vill effektivisera eller automatisera. Dessutom kan det vara möjligt att testa en digitaliseringslösning med dess funktioner innan man bestämmer sig för vilken lösning som passar en bäst. Börja formulera en tanke om vad eller vilka funktioner inom företaget där behovet är som störst – och kontakta en aktör med erfarenhet av skalbar och kostnadseffektiv digitalisering.
Underlätta arbetsvardagen med low-code lösningar!
En bra low-code lösning är skalbar, flexibel och kan skräddarsys efter de unika behov som finns – och vidareutvecklas över tid. Är du nyfiken på hur man kan kommer igång med EasyLogic?
Kontakta oss så berättar vi mer!